Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chleb figowy z orzechami
Chleb figowy z orzechami - składniki:
Chleb figowy z orzechami - sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Obie mąki mieszamy w misce z połową suszonych fig, orzechami, nasionami włoskiego kopru i solą. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto (ok. 5-10 minut). Przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę, by urosło. Wtedy do ciasta dodajemy drugą połowę fig i chwilę wyrabiamy. Formujemy bochenek chleba (lub dwa mniejsze). Przekładamy go na papier do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i odstawiamy na ok. 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy, aż nabierze złotej barwy (ok. 30-40 minut).
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki