Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb figowy z orzechami

Autor
A A A
  • Chleb figowy z orzechami

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb figowy z orzechami - składniki:
Chleb figowy z orzechami - sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Obie mąki mieszamy w misce z połową suszonych fig, orzechami, nasionami włoskiego kopru i solą. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto (ok. 5-10 minut). Przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę, by urosło. Wtedy do ciasta dodajemy drugą połowę fig i chwilę wyrabiamy. Formujemy bochenek chleba (lub dwa mniejsze). Przekładamy go na papier do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i odstawiamy na ok. 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy, aż nabierze złotej barwy (ok. 30-40 minut).