Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto czekoladowe z kremem Baileys

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto czekoladowe z kremem Baileys - składniki:
Ciasto czekoladowe z kremem Baileys - sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160°C. Pokrywamy foremkę o średnicy 24 cm olejem roślinnym. Ciasteczka mieszamy z cukrem i rozpuszczonym masłem. Masę rozsmarowujemy, mocno ubijając, po dnie foremki. Pieczemy, aż zbrązowieje (ok. 5 minut). Robimy krem. Mikserem ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę, stopniowo dodając cukier i wbijając po jajku. Dodajemy Baileysa i cukier waniliowy. Masę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy czekoladą. Pieczemy, aż środek lekko zbrązowieje (ok. 1 godz. 20 min). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i schładzamy. Robimy krem kawowy. Ubijamy śmietankę z cukrem i kawą rozpuszczalną. Rozsmarowujemy lub dekorujemy nim schłodzone ciasto. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.