Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łatwe ciasto pomarańczowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łatwe ciasto pomarańczowe - składniki:
Łatwe ciasto pomarańczowe - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Robimy karmel: wsypujemy cukier na patelnię, podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając, tylko poruszając patelnią, aż się stopi. Gdy tylko cukier zacznie się rumienić, zdejmujemy patelnię z ognia, a karmel wlewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Równomiernie rozprowadzamy masę po dnie i układamy na niej plastry pomarańczy. Robimy ciasto: ubijamy jajka (2-3 minuty), a kiedy dwukrotnie zwiększą objętość, powoli wsypujemy cukier, stale ucierając. Gdy całość stanie się gęsta i kremowa, dodajemy proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy, ubijamy, aż masa będzie gładka. Powoli, delikatnie mieszając, dodajemy mąkę. Zalewamy ciastem pomarańcze w formie, pieczemy 20-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy talerzem i delikatnie odwracamy (pomarańcze znajdą się na wierzchu ciasta). Uważajmy, by nie oparzyć się wypływającym z formy gorącym karmelem - całą operację najlepiej przeprowadzić w rękawicach kuchennych. Ciasto wyśmienicie smakuje na ciepło - np. z bitą śmietaną.