Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pompa olejowa - La poumpo a l'oli
Pompa olejowa - La poumpo a l'oli - składniki:
Pompa olejowa - La poumpo a l'oli - sposób przygotowania:
Mieszamy drożdże ze 100 g mąki, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawiamy, by rosło przez kolejną godzinę. Rozwałkowujemy na okrągły placek i wkładamy do formy lub na blachę. Zostawiamy na następną godzinę w ciepłym miejscu (ok. 30°C). Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C, wkładamy ciasto na 20 minut. Natychmiast po wyjęciu z pieca smarujemy je (pędzelkiem) odrobiną oliwy.
- 1 saszetka (7 g) drożdży suszonych
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 100 g cukru
- 10 g soli
- 150 g oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Informacje o Pompa olejowa - La poumpo a l'oli
-
Pierwsza gwiazdka wschodzi w Prowansji
. Wrzucamy do wody, szybko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy zioła i przyprawy. Na koniec wrzucamy krzyżyki i gotujemy jeszcze dziesięć minut. Na stół stawiamy wraz z tartym serem. Pompa olejowa (La poumpo a l'oli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki