Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik z marakują

Autor
A A A
  • Sernik z marakują

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik z marakują - składniki:
  • 250 g herbatników (pokruszonych lub rozdrobnionych w malakserze)
  • 180 g stopionego masła
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g serka typu Philadelphia
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 3 jajka
  • 180 ml miąższu marakui
Sernik z marakują - sposób przygotowania: Herbatniki mieszamy z masłem, powstałą masą wykładamy dno formy (20 x 30 cm), natłuszczonej i wyścielonej pergaminem. Schładzamy w lodówce przez 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Miksujemy na gładką masę ricottę, serek, cukier i skórkę z cytryny. Pojedynczo dodajemy jajka, dokładnie mieszając masę po dodaniu każdego. Łączymy z pulpą z marakui. Równomiernie rozkładamy masę na przygotowanym spodzie i zapiekamy 25-30 min, aż ciasto się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem