Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pałasz z czosnkiem podlany winem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pałasz z czosnkiem podlany winem - składniki:
  • 2.5 kg pałasza
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml octu winnego
  • 500 ml oleju
  • Sos:
  • 2 małe główki czosnku
  • 1 papryczka piri-piri
  • 1 liść laurowy
  • garść oregano
  • Dodatki (ilość według uznania):
  • marchewka
  • kolczoch (na Maderze zwany pimpinelas a w Portugalii kontynentalnej chu-chu;można zastąpić dynią lub batatami)
  • ziemniaki
  • kilka zielonych
  • ostrych papryczek chilli
Pałasz z czosnkiem podlany winem - sposób przygotowania: Czyścimy rybę, pozbywając się skóry, filetujemy i marynujemy w mieszaninie białego wina, octu winnego i oleju - im dłużej, tym lepiej (minimum 24 godz.). Marynatę pozostawiamy, a filety smażymy w głębokim oleju. Przygotowujemy sos: na oliwie podsmażamy roztarty czosnek i posiekaną papryczkę piri-piri. Dodajemy resztę przypraw, wlewamy marynatę i mieszamy. Usmażone filety zalewamy gorącym sosem. Podajemy gorące, z ugotowanymi razem warzywami - powinny być bardzo miękkie.

Informacje o Pałasz z czosnkiem podlany winem

  • Madera. Tradycja kontra plastik

    Madera. Tradycja kontra plastik

    Po dziesięciu godzinach gotowania, 56 patelniach lapas i 125 espadas com vinho e alho (pałasz w czosnku, podlany winem) rodzeństwo wciąż ma ochotę na opowieści kulinarne. Wychowali się na północy Madery, w Santanie. Wioskę rozsławiły kolorowe domki w kształcie litery "A", dziś już