Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śnieżne kule

Autor
A A A
  • Śnieżne kule

    Fot. Lubomir Lipov

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śnieżne kule - składniki:
Śnieżne kule - sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężała. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190°C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Przekładamy do słoika, przesypując cukrem kolejne warstwy.

Informacje o Śnieżne kule

  • Odkryj magię oczekiwania na Święta z Milką

    Odkryj magię oczekiwania na Święta z Milką

    24 okienka z unikalnymi czekoladowymi figurkami w środku, specjalnie na każdy dzień przedświątecznego odliczania. Oprócz adwentowego kalendarza w specjalnej, świątecznej edycji pojawią się również czekoladowe figurki (Mikołaj i  Bałwanek), a także Snowballs (czekoladowe śnieżne kule). Dodatkowo

  • Choinka do zjedzenia

    Choinka do zjedzenia

    bardzo proste w wykonaniu i nie znam osoby, która potrafi się im oprzeć. Z podanych składników powinno wyjść około 25 ciasteczek. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z