Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Saint Honoré
Saint Honoré - składniki:
Saint Honoré - sposób przygotowania:
Robimy ciasto kruche. Miksujemy składniki w blenderze, lepimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkowujemy do średnicy 25 cm, nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki. Robimy ciasto ptysiowe. Zagotowujemy wodę z masłem i solą. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aż ciasto zacznie odrywać się od łyżki. Kolejno wbijamy jajka, przestajemy ucierać, gdy masa będzie lśniąca. Wkładamy ją do rękawa cukierniczego (lub do dużej szprycy albo woreczka foliowego z odciętym rożkiem).
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, wyciskamy na jego obwodzie ciasto ptysiowe, tak aby powstał brzeg o wysokości 2-3 cm. Układamy na blasze, z reszty ciasta ptysiowego wyciskamy na tę samą blachę kilka, kilkanaście kulek. Pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 190°C, pieczemy 15-20 minut, aż spód i ptysie będą rumiane. Robimy krem. Ucieramy żółtka z cukrem i solą. Do kremowej masy dodajemy mąkę, ucieramy, aż wszystko znowu będzie gładkie. Wlewamy mleko, mieszamy i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, stale mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilię i likier, studzimy. Do zimnego kremu dodajemy pianę z białek. Odcinamy wierzchy małych ptysiów, napełniamy je kremem i przykrywamy odkrojonymi czapeczkami. Robimy syrop. Zagotowujemy wodę z cukrem, pozostawiamy na ogniu, aż syrop zrobi się bursztynowy i gęsty. Zanurzamy w nim spód każdego nafaszerowanego ptysia. Ptysie przyklejamy na brzegu spodu (czyli wzdłuż paska z ciasta francuskiego), pozostawiając jednego do dekoracji środka ciasta. Wszystkie ptysie skrapiamy po wierzchu syropem. Pusty środek ciasta smarujemy pozostałym kremem i ozdabiamy ostatnim ptysiem, który także skrapiamy syropem.
- Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 lekko ubite jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki zimnej wody
- Ciasto ptysiowe:
- 1 szklanka (230 ml) wody
- 10 dag masła
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- Krem:
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/8 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii lub kilka kropli olejku waniliowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 4 białka
- Syrop karmelowy:
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki drobnego cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki