Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa krzyżykowa - La soupo de crouset
Zupa krzyżykowa - La soupo de crouset - składniki:
Zupa krzyżykowa - La soupo de crouset - sposób przygotowania:
Wysypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy jaja, olej i sól. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za twarde, dolewamy odrobinę wody. Zagniatamy jeszcze dziesięć minut, aż do otrzymania elastycznej masy. Formujemy kulę, którą po włożeniu do torebki plastikowej odkładamy na ok. godzinę. Wałkujemy na cieniutkie placki. Dajemy im się podsuszyć przez ok. 20 minut. Wykrawamy z ciasta niewielkie krzyżyki. Wszystkie jarzyny obieramy i myjemy. Wrzucamy do wody, szybko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy zioła i przyprawy. Na koniec wrzucamy krzyżyki i gotujemy jeszcze dziesięć minut. Na stół stawiamy wraz z tartym serem.
- Łazanki:
- 1 szklanka mąki pszennej + nieco mąki do podsypania stolnicy
- 3 duże jaja
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta soli
- Oraz:
- 3 litry wody
- 2 średnie marchewki
- 3 pory
- 2 cebule
- 1/4 główki włoskiej kapusty
- 1 cukinia
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 gałązka tymianku
- 1 listek bobkowy
- 1 ząbek czosnku
- 2 goździki
- 30 dag ementalera
- sól
- pieprz
Informacje o Zupa krzyżykowa - La soupo de crouset
-
Pierwsza gwiazdka wschodzi w Prowansji
Zupa krzyżykowa (La soupo de crouset) Łazanki: 1 szklanka mąki pszennej + nieco mąki do podsypania stolnicy, 3 duże jaja, 1 łyżeczka oliwy, szczypta soli Zupa: 3 l wody, 2 średnie marchewki, 3 pory, 2 cebule, 1/4 główki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki