Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gicz cielęca jak w Lozere

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gicz cielęca jak w Lozere - składniki:
Gicz cielęca jak w Lozere - sposób przygotowania: Goleń kroimy poprzecznie w krążki, marchew i cebulę - w talarki, czosnek siekamy. Wszystko rumienimy na oliwie w garnku o grubym dnie. Zalewamy rosołem i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny, tak aby potrawa pykała. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem. W Lozere gicz podaje się na ogół ze smażonymi kurkami. Smażone kurki: Grzyby czyścimy, najlepiej nie używając wody, która psuje ich smak. Duże dzielimy na pół, małe zostawiamy w całości. Smażymy na oliwie przez 10 minut, na dużym ogniu, mieszając. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Czosnek siekamy i smażymy przez minutę na tej samej patelni, mieszając. Dorzucamy kurki, smażymy jeszcze pół minuty. Podajemy na gorących talerzach z giczą cielęcą lub w ogrzanym naczyniu, jeśli grzyby stanowią osobne danie (wtedy 1/2 kg nie wystarczy dla 6 osób).