Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gicz cielęca jak w Lozere
Gicz cielęca jak w Lozere - składniki:
Gicz cielęca jak w Lozere - sposób przygotowania:
Goleń kroimy poprzecznie w krążki, marchew i cebulę - w talarki, czosnek siekamy. Wszystko rumienimy na oliwie w garnku o grubym dnie. Zalewamy rosołem i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny, tak aby potrawa pykała. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem. W Lozere gicz podaje się na ogół ze smażonymi kurkami. Smażone kurki: Grzyby czyścimy, najlepiej nie używając wody, która psuje ich smak. Duże dzielimy na pół, małe zostawiamy w całości. Smażymy na oliwie przez 10 minut, na dużym ogniu, mieszając. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Czosnek siekamy i smażymy przez minutę na tej samej patelni, mieszając. Dorzucamy kurki, smażymy jeszcze pół minuty. Podajemy na gorących talerzach z giczą cielęcą lub w ogrzanym naczyniu, jeśli grzyby stanowią osobne danie (wtedy 1/2 kg nie wystarczy dla 6 osób).
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki