Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chrupiący okoń morski z caponatą
Chrupiący okoń morski z caponatą - składniki:
Chrupiący okoń morski z caponatą - sposób przygotowania:
Okonia skrobiemy, czyścimy i płuczemy, wycinamy 2 filety, osuszamy je na ręczniku papierowym i delikatnie nacinamy skórę w poprzek. Przygotowujemy caponatę: na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli, cały czas mieszając. Dodajemy pozostałe warzywa, pokrojone w drobną kostkę, oraz kapary. Zmniejszamy ogień i dusimy około 8 minut, tak aby warzywa nie straciły jędrności. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Smażymy rybę na oliwie - najpierw przez 3 minuty skórą do dołu. Przez chwilę lekko dociskamy, aby filety się nie skurczyły. Cały czas oblewamy je oliwą ze smażenia - łatwo ją zebrać, przechylając patelnię. Doprawiamy szafranem i solą waniliową, następnie odwracamy i smażymy 2 minuty z drugiej strony. Podajemy na porcji caponaty ułożonej na środku talerza.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki