Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babeczki jaglane
Babeczki jaglane - składniki:
Babeczki jaglane - sposób przygotowania:
Kaszę mielemy na mąkę (np. w młynku do kawy) i sparzamy szklanką wrzącego mleka. Gdy lekko przestygnie, dodajemy drożdże rozrobione w reszcie letniego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy żółtka, śmietanę, cynamon, szklankę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy, dodając stopniowo 2 szklanki mąki pszennej, a na sam koniec - roztopione masło. Gdy ciasto odchodzi już od naczynia, zostawiamy je do wyrośnięcia. Robimy ciasto na skorupkę babeczek. Łączymy mąkę z mlekiem, drożdżami i cukrem, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto na gr. 2 cm, wycinamy z niego szklanką krążki i układamy na nich porcje pierwszego ciasta (z cynamonem), traktując je jak farsz. Zlepiamy babeczki jak pierogi i pieczemy na natłuszczonej blasze 50 min. w 180°C.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki