Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczki jaglane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babeczki jaglane - składniki:
Babeczki jaglane - sposób przygotowania: Kaszę mielemy na mąkę (np. w młynku do kawy) i sparzamy szklanką wrzącego mleka. Gdy lekko przestygnie, dodajemy drożdże rozrobione w reszcie letniego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy żółtka, śmietanę, cynamon, szklankę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy, dodając stopniowo 2 szklanki mąki pszennej, a na sam koniec - roztopione masło. Gdy ciasto odchodzi już od naczynia, zostawiamy je do wyrośnięcia. Robimy ciasto na skorupkę babeczek. Łączymy mąkę z mlekiem, drożdżami i cukrem, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto na gr. 2 cm, wycinamy z niego szklanką krążki i układamy na nich porcje pierwszego ciasta (z cynamonem), traktując je jak farsz. Zlepiamy babeczki jak pierogi i pieczemy na natłuszczonej blasze 50 min. w 180°C.