Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują - składniki:
  • 1 porcja słodkiego ciasta kruchego (ok. 250 g)
  • 200 g masy makowej lub mielonego maku
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru + dodatkowy do posypania tarty
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 ml pełnego mleka
  • 1 marakuja
Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyściełamy formę na tartę ciastem, które nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy, ucierając na puszystą masę żółtka z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Podgrzewamy mleko (nie zagotowujemy!) i stopniowo, nie przerywając ucierania, łączymy z żółtkami. Podpieczony spód pokrywamy centymetrową warstwą maku i polewamy masą cytrynową. Pieczemy jeszcze 30 minut, aż krem stężeje. Na końcu posypujemy cukrem i karmelizujemy przy użyciu ręcznego palnika. Tartę podajemy schłodzoną i udekorowaną miąższem marakui.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta