Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują
Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują - składniki:
Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyściełamy formę na tartę ciastem, które nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy, ucierając na puszystą masę żółtka z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Podgrzewamy mleko (nie zagotowujemy!) i stopniowo, nie przerywając ucierania, łączymy z żółtkami. Podpieczony spód pokrywamy centymetrową warstwą maku i polewamy masą cytrynową. Pieczemy jeszcze 30 minut, aż krem stężeje. Na końcu posypujemy cukrem i karmelizujemy przy użyciu ręcznego palnika. Tartę podajemy schłodzoną i udekorowaną miąższem marakui.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Informacje o Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują
-
Kruche ciasto - przekąska i słodka, i słona [PRZEPIS]
lub wytrawna. Podstawą jest najczęściej ciasto kruche (czasem francuskie albo drożdżowe). Tartę serwuje się z owocami, kremami, czekoladą, mięsem, serami, owocami morza, warzywami, grzybami... Możliwości są nieskończone! > Tarta pistacjowa z morelami < > Tarta makowa z kremem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki