Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bowl piwny z truskawkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bowl piwny z truskawkami - składniki:
  • 25 dag truskawek
  • 6 dag cukru
  • 600-700 ml piwa typu alt (tzw. Altbier to niemieckie piwo górnej fermentacji; można je zastąpić stoutem - ale porterem lub piwem trapistów)
  • 400 ml wytrawnego musującego wina
Bowl piwny z truskawkami - sposób przygotowania: Myjemy truskawki, usuwamy ogonki i listki. Większe owoce kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Przekładamy do naczynia na bowl, mieszamy z cukrem. Gdy owoce puszczą sok, wlewamy połowę dobrze schłodzonego piwa, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem wlewamy resztę piwa i bardzo zimnego szampana.

Informacje o Bowl piwny z truskawkami

  • Truskawkowe pola (forever)

    Truskawkowe pola (forever)

    (30 min). Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików. Bowl piwny z truskawkami (dla 6 osób) 25