Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarator

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarator - składniki:
Tarator - sposób przygotowania: Ogórka obieramy, usuwamy pestki i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekamy. Jogurt roztrzepujemy (można go rozrzedzić odrobiną wody), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, ogórka i koperek. Doprawiamy solą, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze schładzamy.

Informacje o Tarator

  • Menu dnia z sernikiem w kwiatki

    . selerowy, pomidorowy i litewski . W sam raz na wiosnę.   Tarator 3 świeże ogórki 2 ząbki czosnku 3 szkl. jogurtu naturalnego 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno sól biały pieprz pokruszone orzechy włoskie (do dekoracji) Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić w cieniutkie, długie paseczki. Posolić i

  • Menu dnia z bułgarskimi przysmakami

    Menu dnia z bułgarskimi przysmakami

    Tarator, czyli bułgarski ogórkowy chłodnik, to dobry sposób na łatwą, lekką zupę - w sam raz na wiosenny i letni obiad. Jeśli natomiast nie troszczysz się aż tak bardzo o linię, oprócz kruszonych orzechów, możesz podać go z dodatkiem świeżego pieczywa. Tarator - bułgarska zupa ogórkowa 3 świeże

  • 6 razy chłodnik!

    6 razy chłodnik!

    ... French Home Ściereczki Kuch... Greno Ściereczki kuchenne E... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Tarator to bułgarska zupa ogórkowa. W kraju swego pochodzenia można zamówić ją w niemal każdej restauracji. To jedno z najpopularniejszych dań  

  • Chłodnik

    ); - tarator z kuchni bułgarskiej (z czosnkiem i orzechami włoskimi). Zobacz także: Chłodnik błyskawiczny Chłodnik truskawkowy Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem

  • Smaki i trunki Bułgarii - czego warto spróbować?

    Smaki i trunki Bułgarii - czego warto spróbować?

    kulinarne wakacje w Bułgarii. Przed wami kilka potraw, z których słynie kuchnia bułgarska: sałatka szopska, zupa tarator oraz banica. Smacznego! Sałatka szopska Fot. MARCIN URBAN Sałatka szopska, przyrządzana z ogórków

  • Dziadek do orzechów

    pieprzem. Turecki sos tarator (nie mylić z taratorem bułgarskim, który raczej przypomina tzatziki) z orzechów ucieranych z czosnkiem, namoczonym w wodzie chlebem i oliwą podawany jest do ryb i warzyw. Orzechy doprawione na słodko z bakaliami i kremówką tworzą nadzienie do słynnych węgierskich naleśników

  • Chłodno, chłodniej, chłodnik

    Chłodno, chłodniej, chłodnik

    dodaje się pokrojone w kostkę ogórki, często również posiekaną dymkę, ziemniaki, jajka oraz mięso wieprzowe lub szynkę. Na Bałkanach w upalne dni króluje tarator . Ten specjał kuchni bułgarskiej podawany jest najczęściej jako przystawka, a nie

  • Gotuj światowo i oszczędzaj. Pomysły z różnych stron

    Gotuj światowo i oszczędzaj. Pomysły z różnych stron

    orzeźwiający - w sam raz na naprawdę ciepłe dni. Tarator to wspomnienie wakacji spędzonych w słoneczniej Bułgarii. 3 świeże ogórki 2 ząbki czosnku 3 szkl. jogurtu naturalnego 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno sól biały pieprz pokruszone orzechy włoskie (do dekoracji) Ogórki obrać, usunąć nasiona