Tarator
- 1 ogórek
- 1 pęczek koperku
- 800 ml jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
- 3-4 ząbki czosnku
- 20 posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Informacje o Tarator
-
Menu dnia z sernikiem w kwiatki
. selerowy, pomidorowy i litewski . W sam raz na wiosnę. Tarator 3 świeże ogórki 2 ząbki czosnku 3 szkl. jogurtu naturalnego 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno sól biały pieprz pokruszone orzechy włoskie (do dekoracji) Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić w cieniutkie, długie paseczki. Posolić i
-
Menu dnia z bułgarskimi przysmakami
Tarator, czyli bułgarski ogórkowy chłodnik, to dobry sposób na łatwą, lekką zupę - w sam raz na wiosenny i letni obiad. Jeśli natomiast nie troszczysz się aż tak bardzo o linię, oprócz kruszonych orzechów, możesz podać go z dodatkiem świeżego pieczywa. Tarator - bułgarska zupa ogórkowa 3 świeże
-
6 razy chłodnik!
... French Home Ściereczki Kuch... Greno Ściereczki kuchenne E... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Tarator to bułgarska zupa ogórkowa. W kraju swego pochodzenia można zamówić ją w niemal każdej restauracji. To jedno z najpopularniejszych dań  
-
Chłodnik
); - tarator z kuchni bułgarskiej (z czosnkiem i orzechami włoskimi). Zobacz także: Chłodnik błyskawiczny Chłodnik truskawkowy Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem
-
Smaki i trunki Bułgarii - czego warto spróbować?
kulinarne wakacje w Bułgarii. Przed wami kilka potraw, z których słynie kuchnia bułgarska: sałatka szopska, zupa tarator oraz banica. Smacznego! Sałatka szopska Fot. MARCIN URBAN Sałatka szopska, przyrządzana z ogórków
-
Dziadek do orzechów
pieprzem. Turecki sos tarator (nie mylić z taratorem bułgarskim, który raczej przypomina tzatziki) z orzechów ucieranych z czosnkiem, namoczonym w wodzie chlebem i oliwą podawany jest do ryb i warzyw. Orzechy doprawione na słodko z bakaliami i kremówką tworzą nadzienie do słynnych węgierskich naleśników
-
Chłodno, chłodniej, chłodnik
dodaje się pokrojone w kostkę ogórki, często również posiekaną dymkę, ziemniaki, jajka oraz mięso wieprzowe lub szynkę. Na Bałkanach w upalne dni króluje tarator . Ten specjał kuchni bułgarskiej podawany jest najczęściej jako przystawka, a nie
-
Gotuj światowo i oszczędzaj. Pomysły z różnych stron
orzeźwiający - w sam raz na naprawdę ciepłe dni. Tarator to wspomnienie wakacji spędzonych w słoneczniej Bułgarii. 3 świeże ogórki 2 ząbki czosnku 3 szkl. jogurtu naturalnego 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno sól biały pieprz pokruszone orzechy włoskie (do dekoracji) Ogórki obrać, usunąć nasiona
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki