Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Naleśniki z marakują i kremem waniliowym

Autor
A A A
  • Naleśniki z marakują i kremem waniliowym

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Naleśniki z marakują i kremem waniliowym - składniki:
Naleśniki z marakują i kremem waniliowym - sposób przygotowania: Ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z wanilią, pół szklanki wlewamy do żółtek i ubijamy na gładką masę. Wlewamy ją do pozostałego mleka i podgrzewamy, ubijając, aż krem zgęstnieje (2 min). Krem przekładamy do miseczki, przykrywamy kawałkiem pergaminu i studzimy przynajmniej 2 godz. W rondlu o grubym dnie mieszamy cukier z łyżką wody, gotujemy (nie mieszając), aż cukier się stopi. Gotujemy dalej, mieszając widelcem od czasu do czasu, aż powstanie karmel. Zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę wody oraz wkładamy miąższ marakui (uwaga, karmel może zacząć pryskać!). Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy jakieś 5 minut, aż kawałki karmelu się rozpuszczą. Następnie dodajemy po kawałeczku masło, bezustannie mieszając. Robimy naleśniki: rozagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C. Ubijamy żółtka z 3 łyżkami cukru, mieszamy z mąką. Dodajemy stopione masło oraz mleko, ponownie mieszamy. Ubijamy białka z resztą cukru, pianę dodajemy porcjami do ciasta. Patelnię smarujemy masłem, wlewamy porcję ciasta, smażymy po 2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy porcję kremu waniliowego, składamy na pół. Podajemy z sosem z marakui.
Ażurowe naleśniki na słono