Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Naleśniki z marakują i kremem waniliowym
Naleśniki z marakują i kremem waniliowym - składniki:
Naleśniki z marakują i kremem waniliowym - sposób przygotowania:
Ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z wanilią, pół szklanki wlewamy do żółtek i ubijamy na gładką masę. Wlewamy ją do pozostałego mleka i podgrzewamy, ubijając, aż krem zgęstnieje (2 min). Krem przekładamy do miseczki, przykrywamy kawałkiem pergaminu i studzimy przynajmniej 2 godz. W rondlu o grubym dnie mieszamy cukier z łyżką wody, gotujemy (nie mieszając), aż cukier się stopi. Gotujemy dalej, mieszając widelcem od czasu do czasu, aż powstanie karmel. Zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę wody oraz wkładamy miąższ marakui (uwaga, karmel może zacząć pryskać!). Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy jakieś 5 minut, aż kawałki karmelu się rozpuszczą. Następnie dodajemy po kawałeczku masło, bezustannie mieszając. Robimy naleśniki: rozagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C. Ubijamy żółtka z 3 łyżkami cukru, mieszamy z mąką. Dodajemy stopione masło oraz mleko, ponownie mieszamy. Ubijamy białka z resztą cukru, pianę dodajemy porcjami do ciasta. Patelnię smarujemy masłem, wlewamy porcję ciasta, smażymy po 2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy porcję kremu waniliowego, składamy na pół. Podajemy z sosem z marakui.
- Krem:
- 3-4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- Sos z marakui:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- miąższ z 6 owoców marakui
- 5 dag zimnego masła
- Naleśniki:
- 4-5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki
- 3 łyżki stopionego masła + trochę do smażenia i do formy
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 białka
Ażurowe naleśniki na słono
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki