Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Panforte ze Sieny
Panforte ze Sieny - składniki:
Panforte ze Sieny - sposób przygotowania:
Migdały i orzechy laskowe układamy na blasze i lekko prażymy w piekarniku. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy miód i, ciągle mieszając, gotujemy na średnim ogniu. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli, cały czas mieszając, dodajemy migdały, orzechy laskowe, pokrojone w kostkę kandyzowane owoce i skórkę, mąkę, kakao, esencję waniliową i połowę mieszanki przypraw. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy dno tortownicy opłatkiem waflowym i wlewamy ciasto, wyrównując je szpatułką (na wysokość ok. 2 cm). Pieczemy w 120°C przez 30 minut, uważając, by się nie zrumieniło. Wyjmujemy, odstawiamy do ostudzenia, wykładamy na okrągły półmisek i posypujemy cukrem pudrem oraz resztą mieszanki przypraw.
- 20 dag migdałów bez skórki
- 30 dag orzechów laskowych
- 15 dag cukru
- 20 dag miodu
- 60 dag kandyzowanych owoców i skórki pomarańczowej
- 4 łyżki mąki
- 2.5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 kopiasta łyżka mielonych przypraw cynamonu;imbiru;goździków;kolendry i gałki muszkatołowej
- 10 dag cukru pudru
- 1 opłatek waflowy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki