Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Banica z serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Banica z serem - składniki:
  • 40 dag bułgarskiego sera
  • 3-4 jajka
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • oliwa
  • 1 szklanka gęstego jogurtu (np. bałkańskiego)
Banica z serem - sposób przygotowania: Ser kruszymy, dodajemy roztrzepane jajka i jogurt, mieszamy. Na dnie formy do pieczenia kładziemy jeden lub dwa płaty ciasta, skrapiamy oliwą. Na wierzchu rozsmarowujemy masę serowo-jajeczną, przykrywamy płatem ciasta, skrapiamy oliwą i znów smarujemy masą. Czynności te powtarzamy, aż do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinno być ciasto posmarowane oliwą. Pieczemy ok. 20 min, w temperaturze 200°C.

Informacje o Banica z serem

  • Wielki sekret taratora

    Wielki sekret taratora

    czosnek, orzechy, ogórka i koperek. Doprawiamy solą, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze schładzamy. Banica z serem (dla 4 osób) 40 dag bułgarskiego sera