Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cynaderki z jabłkami i kasztanami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cynaderki z jabłkami i kasztanami - składniki:
  • 2 nerki cielęce
  • 1/2 kg kasztanów
  • 2 średnie cebule
  • 6 jabłek
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • 30 ml koniaku lub winiaku
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 30 dag słodkiej śmietany
  • 1 kieliszek słodkiego wina rasteau (w braku - inne słodkie)
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
Cynaderki z jabłkami i kasztanami - sposób przygotowania: Myjemy nerki, zdejmujemy otaczającą je błonę. Gotujemy kasztany. Trzymamy w cieple (np. w piekarniku na najmniejszym ogniu, albo jak kartofle, pod kocem, w gazecie). Obieramy cebule, drobniutko je siekamy. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Rozpuszczamy na patelni odrobinę masła i złocimy jabłka ze wszystkich stron, następnie odkładamy i trzymamy w cieple. Rozgrzewamy połowę pozostałego masła i smażymy na nim nerki po 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia, kroimy nerki w plasterki, solimy i smażymy jeszcze przez 5 minut, zalewamy koniakiem, podpalamy i zaraz gasimy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Sos ze smażenia zachowujemy. W garnuszku roztapiamy pozostałe masło, na którym delikatnie szklimy cebulę. Wlewamy rosół, śmietanę, wino i sos ze smażenia nerek. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozwalamy potrawie 'pykać' przez mniej więcej minutę. Serwujemy na półmisku: najpierw polewamy półmisek odrobiną sosu, następnie układamy na środku cynaderki. Otaczamy je z jednej strony jabłkami, a z drugiej kasztanami, po wierzchu polewamy jeszcze odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy osobno, w sosjerce.