Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sum po królewsku z maślakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sum po królewsku z maślakami - składniki:
Sum po królewsku z maślakami - sposób przygotowania: Suma moczymy w oleju, solimy i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Czosnek siekamy, kładziemy na rozgrzaną patelnię i wlewamy olej. Kiedy czosnek zacznie się smażyć, dodajemy posiekaną cebulę, a zaraz potem obrane maślaki. Grzybów nie kroimy, oddzielamy jedynie kapelusze od nóżek. Wsypujemy mąkę, mieszamy przez 2 min, wlewamy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, aż sos stanie się aksamitny. Na drugiej patelni smażymy suma. Nie używamy tłuszczu - wystarczy olej, którym ryba nasiąkła podczas marynowania. Po odwróceniu suma na drugą stronę, zalewamy go grzybowym sosem. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie oregano. Podajemy z kluseczkami, pieczonymi ziemniakami lub knedlem.