Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gęś nadziewana jabłkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gęś nadziewana jabłkami - składniki:
Gęś nadziewana jabłkami - sposób przygotowania: Sprawioną i umytą gęś osączamy, polewamy marynatą z soku z cytryny oraz oliwy, obkładamy pokrojonymi warzywami i przyprawami. Marynujemy w chłodnym miejscu przez dobę. Przygotowujemy farsz: obrane jabłka drobno kroimy i delikatnie mieszamy z resztą składników. Gęś faszerujemy masą, zaszywamy, wkładamy do brytfanny, polewamy wrzącą wodą i pieczemy pod przykryciem w 200°C, licząc 1 godz. na 1 kg wagi ptaka. Podczas pieczenia polewamy gęś powstałym sosem. Ostatni kwadrans pieczemy bez przykrycia, smarując zimną słoną wodą, by skórka się zarumieniła.