Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Faworki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (17 głosów)

Faworki - składniki:
Faworki - sposób przygotowania: Jak zrobić faworki 'Krok po kroku': 1. Najpierw przesiej mąkę do miski, a 3-4 łyżki odłóż do posypywania stolnicy i ciasta. Schłodzone masło włóż do miski i posiekaj z mąką. Potem dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlej też spirytus lub ocet - dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki posiekaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron. 2. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Weź wałek i zbij nim dość mocno zagniecione ciasto. Możesz też po prostu energicznie uderzać ciastem o stolnicę. Rozpłaszczającą się kulę zwijaj lub składaj i znowu zbijaj - co najmniej przez 15 minut. Teraz przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odłóż je, aby sobie odpoczęło w lodówce (jakieś 30-40 minut). Zimne ciasto pokrój na 4-5 kawałków. Rozwałkowuj je kolejno na bardzo, bardzo cienkie placki. Następnie pokrój ciasto na paski 3 x 10 cm, w środku każdego zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie faworki i ułóż je na czystych ściereczkach, niech czekają na smażenie. 3. Do rondla włóż (wlej) tłuszcz, mocno go rozgrzej (powinien mieć 160-180°C: wrzuć do rondla odrobinę ciasta, jeżeli natychmiast wypłynie, to znak, że frytura jest akurat). Wkładaj faworki partiami po kilka do rondla lub patelni. Po chwili uważnie (łatwo się łamią!) obróć je na drugą stronę, niech się leciutko zrumienią. Gdy będą jasnozłote z obu stron, wyjmij je dwoma widelcami lub metalową dziurkowaną łopatką i połóż na papierowych ręcznikach, niech wsiąknie w nie nadmiar tłuszczu. Osączone faworki układaj warstwami na dużych talerzach i bardzo starannie, przez sitko, oprószaj cukrem waniliowym.
W karnawale smakują najlepiej, ale jak poznasz ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki

Informacje o Faworki

  • Faworki krok po kroku

    Przygotuj 50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczyptę soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub

  • Menu dnia z faworkami na piwie

    . Dodaj brukselki, orzechy i żurawiny. Podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu, aż brukselki się przyrumienią. Dopraw sola i pieprzem. Podawaj. Podawaj ją z opiekanymi ziemniakami i duszonymi lub gotowanymi warzywami. Zobacz przepis na polędwicę w ziołach. Delikatne i kruche faworki z ciasta z

  • Chrupiące i złociste faworki - na trzy sposoby [PRZEPISY]

    Chrupiące i złociste <strong>faworki</strong> - na trzy sposoby [PRZEPISY]

    wzdłuż 3-4-centymetrowe nacięcie. Formujemy faworki, przeciągając jedną końcówkę przez otwór pośrodku. Smażymy w rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii mieszamy z cukrem pudrem i oprószamy faworki

  • Pączki i faworki na tłusty czwartek w Biedronce

    Pączki i <strong>faworki</strong> na tłusty czwartek w Biedronce

    Oferta pączków i faworków w Biedronce Słodka kraina jest marką pączków dostępnych w stałym asortymencie wszystkich sklepów sieci Biedronka. Pączki te to polskie wypieki z nadzieniem wieloowocowym w wersji z lukrem lub pudrem dekoracyjnym, wyprodukowane przy użyciu tylko naturalnych aromatów, bez

  • Pączki, faworki i inne słodkości (nie tylko) na tłusty czwartek - jak je zrobić w domu?

    Pączki, <strong>faworki</strong> i inne słodkości (nie tylko) na tłusty czwartek - jak je zrobić w domu?

    Domowe pączki i faworki Mało kto wyobraża sobie tłusty czwartek bez pączków czy faworków. Niestety często słodkości kupione w sklepie nie są najwyższej jakości. Z drugiej strony przygotowanie ich w domu nie jest bardzo trudne, a przy odrobinie wprawy

  • Jak zrobić faworki?

    Jak zrobić <strong>faworki</strong>?

    50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczypta soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia Będą ci też

  • U nas pączki i faworki, a na świecie? Karnawałowe pyszności z różnych stron

    U nas pączki i <strong>faworki</strong>, a na świecie? Karnawałowe pyszności z różnych stron

    Podczas szampańskiej zabawy nie obędzie się bez czegoś słodkiego. My zajadamy się puszystymi pączkami pełnymi dżemu i polanymi lukrem oraz chrupiącymi faworkami. Mieszkańcy różnych krajów również dobrze potrafią sobie osłodzić karnawał. W Turcji również królują pączki, ale malutkie i mocno

  • Tłusty Czwartek - najsłodszy dzień w roku

    Tłusty Czwartek - najsłodszy dzień w roku

    przygotować pączki? Zobacz porady krok po kroku Faworki, zwane także chrustem lub jaworkami, to kolejny niezbędnik na Tłusty Czwartek. Ciasto smaży się w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie faworki mają kształt "przekręconych" kokardek, ale z tego samego ciast