Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Arabski dip fasolowy

Autor
A A A
  • Arabski dip fasolowy

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Arabski dip fasolowy - składniki:
Arabski dip fasolowy - sposób przygotowania: Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy obrane marchewki i mielimy razem z fasolą. Na rozgrzanym oleju sezamowym dusimy przez 2-3 minuty drobno posiekaną cebulę, roztarty czosnek i przyprawy. Dodajemy do masy fasolowej i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami śmietany lub oliwy. Dip podajemy na zimno  do chleba, ziemniaków, surowych warzyw.