Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta migdałowa z brzoskwiniami
Tarta migdałowa z brzoskwiniami - składniki:
Tarta migdałowa z brzoskwiniami - sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Wsypujemy mąkę i zagniatamy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, aby odpoczęło. rozwałkowujemy je na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy nadzienie do wysokości 3/4 tarty (nadzienie podczas pieczenia urośnie, więc nie może go być za dużo). Na wierzchu układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-25 minut na złoty kolor. Tarta będzie smakować najlepiej, gdy podamy ją z lodami waniliowymi.
- Kruche ciasto:
- 250 g masła
- 125 g cukru pudru
- 450 g mąki
- Nadzienie migdałowe:
- 200 g masła
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- nasiona z 1 laski wanilii
- Oraz:
- 3 brzoskwinie (można użyć innych owoców ananasa; mandarynek itp.)
- 3 łyżki marmolady brzoskwiniowej
- 40 g płatków migdałowych
Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Informacje o Tarta migdałowa z brzoskwiniami
-
Słodka zima
: czekolady i kremu. Tarta migdałowa z brzoskwiniami Kruche ciasto: 250 g masła, 125 g cukru pudru, 1 jajko, 450 g mąki Nadzienie migdałowe: 200 g masła, 200 g mielonych migdałów, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki mąki, nasiona z 1
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki