Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta migdałowa z brzoskwiniami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta migdałowa z brzoskwiniami - składniki:
Tarta migdałowa z brzoskwiniami - sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Wsypujemy mąkę i zagniatamy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, aby odpoczęło. rozwałkowujemy je na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy nadzienie do wysokości 3/4 tarty (nadzienie podczas pieczenia urośnie, więc nie może go być za dużo). Na wierzchu układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-25 minut na złoty kolor. Tarta będzie smakować najlepiej, gdy podamy ją z lodami waniliowymi.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Informacje o Tarta migdałowa z brzoskwiniami

  • Słodka zima

    Słodka zima

    : czekolady i kremu. Tarta migdałowa z brzoskwiniami Kruche ciasto: 250 g masła, 125 g cukru pudru, 1 jajko, 450 g mąki Nadzienie migdałowe: 200 g masła, 200 g mielonych migdałów, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki mąki, nasiona z 1