Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pokusa Janssona

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pokusa Janssona - składniki:
Pokusa Janssona - sposób przygotowania: Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, cebule drobno siekamy. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy warstwami ziemniaki, cebule i pokrojone fileciki anchois. Każdą warstwę przyprawiamy pieprzem - fileciki anchois są na tyle słone, że zazwyczaj nie ma potrzeby dodawania do zapiekanki soli. Ostatnią warstwę zapiekanki powinny stanowić ziemniaki, na których układamy plasterki masła. Wszystko to zalewamy śmietanką i posypujemy tartą bułką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (225°C) około 30-45 minut na złoty kolor.

Informacje o Pokusa Janssona

  • Menu dnia z zapiekanką z łososiem

    Menu dnia z zapiekanką z łososiem

    chętnie jadają kolację na ciepło. Wówczas na stole pojawia się ulubiona zapiekanka. Często jest to właśnie lachspudding, czasami Pokusa Janssona lub ziemniaki z wołowiną i ciemnym piwem po marynarsku Zobacz przepis na: Zapiekanka z łososiem To ciasto znika w mig ze stołu. Na szczęście nie jest bardzo

  • Anchois

    działa pod miastem. Bez anchois nie ma sałatki nicejskiej i amerykańskiej sałaty Cezara, angielskiego sosu worcester, szwedzkiej zapiekanki ziemniaczanej pokusa Janssona, włoskich salsy verde i vitello tonnato. W tureckich, greckich i hiszpańskich spiżarniach puszki z anchois

  • Świąteczne inspiracje z różnych stron świata

    Świąteczne inspiracje z różnych stron świata

    ;Pokusa Janssona") to klasyczna szwedzka zapiekanka z pokrojonych w słupki ziemniaków z dodatkiem cebuli i anchois. Choć gości na szwedzkim stole przez cały rok (podobnie jak nasze pierogi z kapustą i grzybami czy czerwony barszcz), nie może jej zabraknąć także podczas świątecznej uczty. Zapiekanka