Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Beza orzechowa z kremem kawowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Beza orzechowa z kremem kawowym - składniki:
Beza orzechowa z kremem kawowym - sposób przygotowania: Białka ubijamy z solą. Gdy zaczną zmieniać konsystencję, stopniowo wsypujemy do nich cukier (wciąż ubijając). Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z orzechami i wykładamy na blachę wyściełaną pergaminem, dzieląc na dwa blaty w kształcie kółek. Pieczemy 25-30 min w 150°C (beza ma być lekko mokra w środku). Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, studzimy, mieszamy z cukrem i bitą śmietaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy bezę czekoladą i nakładamy krem kawowy. Przykrywamy drugą bezą, nakładamy warstwy: czekolady i kremu.

Informacje o Beza orzechowa z kremem kawowym

  • Słodka zima

    Słodka zima

    Beza orzechowa z kremem kawowym Beza: 8 białek (razem 240 g), szczypta soli, 200 g cukru, 375 g orzechów laskowych (uprażonych i drobno posiekanych) Oraz: 4 łyżeczki cukru pudru, 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, 600 ml ubitej