Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fasola w mleku kokosowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Fasola w mleku kokosowym - składniki:
Fasola w mleku kokosowym - sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12 godz. (dobrze jest zmienić wodę co najmniej raz). Obrane pomidory, cebulę, czosnek oraz oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie szklimy najpierw cebulę, dodajemy czosnek oraz chilli i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Doprowadzamy do delikatnego 'pyrkotania', uważając, by danie się nie zagotowało. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 40 min (do 1 godziny), mieszając od czasu do czasu. Potrawę podajemy z ryżem.

Informacje o Fasola w mleku kokosowym

  • Zanzibar - wyspa smaków

    Zanzibar - wyspa smaków

    . Późnym popołudniem duszą w mleku kokosowym banany, fasolę i mchichę, wrzucają na gorący tłuszcz małe rybki, przyrządzają biriani (ryż pieczony z mięsem i warzywami), pilawy albo curry, gotują ryż i ugali na wieczorny posiłek. Ugali, stanowiące wraz z ryżem podstawę tutejszej diety, to rodzaj afrykańskiej