Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaroniki stradomskie
Makaroniki stradomskie - składniki:
Makaroniki stradomskie - sposób przygotowania:
Mieszamy mak, cukier i orzechy. Mielemy dwa razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dodajemy białko i mieszamy, po czym w kąpieli wodnej podgrzewamy do temperatury 50°C. Studzimy masę i nakładamy do papierowej tutki lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy okrągłe ciasteczka na blachę wysmarowaną masłem lub przykrytą pergaminem. Pieczemy w 200°C przez 20 minut, aż ciastka się przyrumienią. Makaroniki po wystudzeniu można złożyć ze sobą po dwa, przekładając marmoladą różaną.
- 10 dag białego maku
- 10 dag orzechów włoskich
- 25 dag cukru
- 1 białko
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki