Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaroniki stradomskie

Autor
A A A
  • Makaroniki stradomskie

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaroniki stradomskie - składniki:
Makaroniki stradomskie - sposób przygotowania: Mieszamy mak, cukier i orzechy. Mielemy dwa razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dodajemy białko i mieszamy, po czym w kąpieli wodnej podgrzewamy do temperatury 50°C. Studzimy masę i nakładamy do papierowej tutki lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy okrągłe ciasteczka na blachę wysmarowaną masłem lub przykrytą pergaminem. Pieczemy w 200°C przez 20 minut, aż ciastka się przyrumienią. Makaroniki po wystudzeniu można złożyć ze sobą po dwa, przekładając marmoladą różaną.