Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cielęcina w miodzie

Autor
A A A
  • Cielęcina w miodzie

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cielęcina w miodzie - składniki:
  • 1.5 kg szynki cielęcej bez kości
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju lub sklarowanego masła
  • 1 butelka miodu Trójniak Trybunalski
Cielęcina w miodzie - sposób przygotowania: Mięso nacieramy przyprawami i szpikujemy czosnkiem. Dno brytfanny wykładamy plasterkami cebuli, skrapiamy olejem (masłem), układamy mięso. Pieczemy 30 min bez przykrycia w 220°C. Podlewamy miodem, przykrywamy i pieczemy jeszcze 1,5 godz. w 150°C.

Informacje o Cielęcina w miodzie

  • Z ochotą na drugi łyk

    Z ochotą na drugi łyk

    części wody Roztwór wody i miodu poddaje się fermentacji przez 6-8 tygodni. Następnie miód leżakuje od roku do kilku lat - wtedy rozwija się jego bukiet. W miodach owocowych wodę zastępuje się sokiem owocowym Cielęcina w miodzie