Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Czekoladowe eklery jak u Pierre'a Hermé
Czekoladowe eklery jak u Pierre'a Hermé - składniki:
Czekoladowe eklery jak u Pierre'a Hermé - sposób przygotowania:
Robimy ciasto ptysiowe. Zagotowujemy mleko z wodą, masłem, cukrem i solą. Wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Wkładamy je do miski, wbijamy kolejno po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dwie blachy wyściełamy pergaminem. Rękaw cukierniczy napełniamy ciepłym ciastem ptysiowym, wyciskamy 10-centymetrowe eklery, pozostawiając między nimi po 5 cm wolnego miejsca. Jedną blachę umieszcza-my na dolnym, drugą na górnym poziomie piekarnika. Pieczemy 7 minut, uchylamy lekko drzwiczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Potem zamieniamy miejscami obie blachy, pieczemy jeszcze 7-8 minut. Ciastka powinny pozostawać w piekarniku około 20 minut. Po wyjęciu przecinamy każdego eklera na dwie części. Robimy krem czekoladowy. Zagotowujemy mleko, ucieramy żółtka z cukrem i mąką. Do gęstej, gładkiej masy dodajemy 1-2 łyżki wrzącego mleka, stale ucierając. Potem powoli wlewamy pozostałe, gorące mleko. Masę przecieramy przez sitko do rondelka, aby usunąć wszystkie grudki. Zagotowujemy, ciągle energicznie mieszając, pozostawiamy 1-2 minuty na ogniu. Wlewamy czekoladę, zdejmujemy z ognia, wstawiamy do miski z lodem, mieszamy, aż krem uzyska temperaturę około 60°C. Wyjmujemy z lodu, porcjami wkręcamy w krem masło i ponownie wkładamy do miski z lodem. Mieszamy, aż masa zupełnie wystygnie.
Robimy glazurę. Zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy czekoladę, mieszając drewnianą łyżką. Potem dodajemy po kawałku masła, na koniec wlewamy sos czekoladowy. Wierzchy eklerów smarujemy gorącą glazurą i pozostawiamy na pergaminie, aż owa glazura zastygnie. Do spodów wkładamy porcje kremu, przykrywamy czapeczkami.
Gotowe eklery można, a nawet należy, od razu podawać. * Sos czekoladowy: 12-13 dag posiekanej gorzkiej czekolady, szklanka wody, 1/2 szklanki gęstej śmietany 36%, 1/3 szklanki cukru. Zagotowujemy wszystkie składniki, zmniejszamy ogień i, stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia (może to trochę potrwać, nawet 10-15 minut).
- Ciasto ptysiowe:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 10-12 dag masła pokrojonego na kawałki
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka (15 dag) mąki
- 5 dużych jajek
- Krem czekoladowy:
- 2 szklanki mleka
- 4 duże żółtka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki przesianej mąki kukurydzianej
- 20 dag stopionej gorzkiej czekolady
- 4 dag masła
- Oraz:
- 1/3 szklanki śmietany 36%
- 10 dag posiekanej gorzkiej czekolady
- 4 łyżki masła
- 7 łyżek sosu czekoladowego*
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki