Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciemne czereśnie w alkoholu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciemne czereśnie w alkoholu - składniki:
Ciemne czereśnie w alkoholu - sposób przygotowania: Gotujemy syrop ze szklanki cukru i 1/2 szklanki wody. Wkładamy do niego czereśnie, blanszujemy 2 minuty, wyjmujemy, studzimy, a potem wkładamy do słoików. Do syropu dodajemy resztę cukru i podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Gotujemy 2 minuty na mocnym ogniu, studzimy i mieszamy z brandy. Przygotowanym syropem zalewamy owoce w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy (15 minut w lekko wrzącej wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 90°C). Odwracamy słoiki dnem do góry, a kiedy zupełnie ostygną, odwracamy je ponownie i przenosimy do spiżarni. Czereśnie w brandy, przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, wytrzymają 4-5 miesięcy. Podajemy je do deserów.