Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciemne czereśnie w alkoholu
Ciemne czereśnie w alkoholu - składniki:
Ciemne czereśnie w alkoholu - sposób przygotowania:
Gotujemy syrop ze szklanki cukru i 1/2 szklanki wody. Wkładamy do niego czereśnie, blanszujemy 2 minuty, wyjmujemy, studzimy, a potem wkładamy do słoików. Do syropu dodajemy resztę cukru i podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Gotujemy 2 minuty na mocnym ogniu, studzimy i mieszamy z brandy. Przygotowanym syropem zalewamy owoce w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy (15 minut w lekko wrzącej wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 90°C). Odwracamy słoiki dnem do góry, a kiedy zupełnie ostygną, odwracamy je ponownie i przenosimy do spiżarni. Czereśnie w brandy, przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, wytrzymają 4-5 miesięcy. Podajemy je do deserów.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki