Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pączki piwne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pączki piwne - składniki:
Pączki piwne - sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn - rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajko, żółtka, przyprawy. Wlewamy rozczyn, dolewamy piwo (o temp. pokojowej), jednocześnie zagniatając ciasto. Pod koniec porcjami wlewamy olej. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rozpłaszczamy w dłoni, kładziemy na środek 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zalepiamy, formując okrągłe pączki. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na stolnicę podsypaną mąką. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor, osączamy z tłuszczu. Robimy polewę: do garnuszka wlewamy miód i piwo, dodajemy goździki i listek laurowy, rozgrzewamy. Polewamy każdego pączka łyżką syropu, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!