Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Frittata z papryką i salami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Frittata z papryką i salami - składniki:
Frittata z papryką i salami - sposób przygotowania: 1. Umyte i przekrojone wzdłuż na pół papryki czyścimy z gniazd nasiennych, usuwamy białe błony i tniemy paprykę wzdłuż na szerokie pasy. Następnie kroimy je w poprzek na cienkie paseczki. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy paprykę i smażymy 8-10 min (aż zmięknie), od czasu do czasu mieszając. 2. Plastry salami przecinamy na pół, składamy po kilka naraz, a następnie kroimy w paski i wrzucamy na patelnię z papryką. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze parę minut. 3. Widelcem ubijamy jajka z solą i pieprzem. Wlewamy je na patelnię i dokładnie mieszamy z papryką i salami drewnianą łyżką. Smażymy, nie mieszając, 3-5 min, aż większość jajek się zetnie. 4. Sprawdzamy, czy omlet jest gotowy, unosząc jego brzeg szerokim nożem. Na spodzie powinien mieć złoty kolor, a z wierzchu być niedosmażony. 5. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i posypujemy omlet startym serem. Wstawiamy pod gorący grill i zapiekamy 2-3 min, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki, a ser się zarumieni. Omlet podajemy na ciepło lub zimno, pokrojony na trójkąty i przybrany liśćmi sałaty.

Informacje o Frittata z papryką i salami

  • Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

    Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

    . Zapiekaj ok. 10 minut, aż wierzch frittaty się zrumieni. Podawaj z pomidorami lub zieloną sałatą. Zobacz też przepisy na: Frittata ze szpinakiem i grzybami Frittata z papryką i salami Ten przepis pozwoli Ci wykorzystać resztki bakalii i kaszy kuskus. Aromatyczne curry z soczewicą Przepis Tomka