Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Orzechowy mus czekoladowy
Orzechowy mus czekoladowy - składniki:
Orzechowy mus czekoladowy - sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Miksujemy orzechy laskowe na proszek. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy ze śmietaną (12%), cukrem pudrem, skórką z pomarańczy, likierem i orzechami. Krem rozdzielamy do dwóch misek. Śmietankę (36%) ubijamy na sztywno i połowę dodajemy do jednej miski z kremem. Do naczynek deserowych nakładamy gęsty mus czekoladowy, potem ten z dodatkiem ubitej śmietanki, wreszcie łyżkę samej ubitej śmietanki. Przed podaniem można schłodzić deser w lodówce lub w zamrażalniku.
- 200 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
- 100 g laskowych orzechów
- 300 ml 12% śmietany
- 6 łyżek cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 50 ml likieru pomarańczowego (np. cointreau)
- 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki