Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy - składniki:
Sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy - sposób przygotowania: Herbatniki miksujemy. Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy z herbatnikami. Powstałym ciastem wykładamy boki i dno natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 10 minut. Ricottę, cukier i jajka miksujemy na średnich obrotach przez kilka minut. Dodajemy olejek, kardamon, sok i miąższ* z pomarańczy. Na końcu powoli wlewamy śmietankę, stale mieszając. Masę rozprowadzamy na przygotowanym spodzie z ciasta. Pieczemy 50 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na gotowym serniku delikatnie rozsmarowujemy konfiturę z gorzkich pomarańczy. * Należy obrać pomarańczę i powycinać segmenty miąższu spomiędzy oddzielających je błonek, a potem pokroić je na drobniejsze kawałki. Podczas wycinania wycieka sok, który zbieramy w miseczce. Do tej samej miseczki wyciskamy też resztę soku, który pozostał w pomarańczy po jej 'odfiletowaniu'.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem

Informacje o Sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy

  • Kardamon - najstarsza przyprawa świata. Do czego pasuje kardamon?

    Kardamon - najstarsza przyprawa świata. Do czego pasuje kardamon?

    - ciastek, ciast, lodów, deserów, kawy, herbaty. Będzie się świetnie komponował także z mięsem (również rybami). Używa się go również w produkcji alkoholu (na przykład likierów). Przepis na sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy Składniki: 350 g herbatników cynamonowych (lub