Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosół z perliczki i bażanta

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rosół z perliczki i bażanta - składniki:
Rosół z perliczki i bażanta - sposób przygotowania: Oskubane, pozbawione wnętrzności (które przeznaczamy do jakiejś innej cudnej potrawy) ptaki dzielimy na porcje. Zalewamy zimną wodą i stawiamy garnek na palniku. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i szafran. Dodajemy kawałki pietruszki, czosnek, prawdziwki i połowę przygotowanych marchewek. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i gotujemy 20 minut. Zmniejszamy ogień, aby rosół tylko bulgotał. Dodajemy oba rodzaje kapusty włoskiej i kawałki pora. Ćwiartki cebuli mocno podprażamy na rozgrzanej patelni (powinna sczernieć). Dodajemy do rosołu. Zupy nie trzeba szumować, osad opadnie na dno. Na drugiej patelni podprażamy odrobinę świeżego imbiru, gdy się zrumieni, dodajemy masło i resztę marchewek. Podsmażamy chwilę i dodajemy do rosołu razem z wódką. Solimy i wrzucamy świeży lubczyk. Rosół gotujemy nie mniej niż 4 godziny, a najlepiej 10 godzin, na bardzo małym ogniu, przecedzamy. Podajemy z kluseczkami lub kołdunami. * Sam bażant ma mięso nieco zbyt chude na rosół, ale jeśli połączy się go z perliczką, można pisać poematy! pierwszy raz jadłem taki rosół w dniu św. Huberta, ugotował go Dominik Lauda ? kucharz z pałacu w Działowie, prywatnej rezydencji państwa Madejów.
Jak uratować zbyt tłusty rosół?