Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa grzybowa z kasztanami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa grzybowa z kasztanami - składniki:
Zupa grzybowa z kasztanami - sposób przygotowania: Łupiny kasztanów nacinamy od wypukłej strony. Wkładamy kasztany do wrzątku i czekamy, aż woda ponownie zawrze. Gotujemy kasztany 5 min od tego momentu, studzimy je i zdejmujemy z nich łupinki razem ze skórką. Wodę wylewamy. Wkładamy kasztany do rosołu i gotujemy około 1 godz., aż będą miękkie. Grzyby czyścimy i kroimy w kawałki; 3-4 pozostawiamy w całości. Wszystkie smażymy na rozgrzanym oleju, aż odparuje woda. Kasztany wyjmujemy z rosołu, kroimy w kawałki (zostawiamy kilka do przybrania zupy) i miksujemy razem z grzybami. Łączymy z rosołem i dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zupę zagotowujemy i rozlewamy na talerze, dekorujemy odłożonymi kasztanami i grzybami.