Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierożki z kozim serem i szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierożki z kozim serem i szpinakiem - składniki:
Pierożki z kozim serem i szpinakiem - sposób przygotowania: Opłukujemy szpinak, odcinamy twarde łodyżki, liście rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, rumienimy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy szpinak. Doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem i dusimy, aż odparuje cały sok. Rozmrożone ciasto filo składamy po dwa, trzy arkusze jeden na drugim, każdy smarując stopionym masłem. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Układamy na nich plastry koziego camemberta, a na nich szpinak. Składamy w trójkąty, sklejając brzegi, smarujemy stopionym masłem i pieczemy na złoty kolor w temp. 180°C przez 25 minut. Podajemy na ciepło. Uwaga: ciasto filo możemy zastąpić ciastem francuskim - wtedy używamy pojedynczej warstwy ciasta. Możemy też użyć, jeśli uda się dostać, pojedynczych arkuszy pszennego (nie ryżowego!) papieru na sajgonki.

Informacje o Pierożki z kozim serem i szpinakiem

  • Opactwo kozich serów

    Opactwo kozich serów

    . Podajemy ciepłe. Pierożki z kozim serem i szpinakiem 1,5 kg świeżego szpinaku, 2 łyżki masła + trochę do smarowania ciasta, 3-4 ząbki czosnku, mielona gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz z młynka, 1 opakowanie ciasta filo, 30 dag koziego camemberta