Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żeberka pieczone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Żeberka pieczone - składniki:
Żeberka pieczone - sposób przygotowania: Sos ostrygowy, miód, oliwę, rozgnieciony czosnek, szczyptę soli i pieprzu dokładnie mieszamy. Żeberka kroimy na równe części, wkładamy do marynaty i zostawiamy na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200°C. Żeberka układamy na blasze. Zostawiamy część marynaty! Pieczemy przez godzinę, smarując marynatą co 15 minut. Przykrywamy blachę folią aluminiową i pieczemy jeszcze godzinę. Podajemy z ziemniakami lub pełnoziarnistym chlebem. *Błażej Gruszczyński Zwycięzca naszego plebiscytu Kucharz-Odkrycie Roku 2011. Zawodowo gotuje od pięciu lat. Był szefem kuchni w poznańskiej restauracji Fidelio, teraz pracuje w Vine Bridge - także w Poznaniu. jest wielbicielem kuchni polskiej, ceni także włoską i orientalną. Jego ulubione produkty to polędwica, parmezan, peperoncino i świeże zioła. Nie przepada za anyżem
Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!

Informacje o Żeberka pieczone

  • Sherry i tapas

    pietruszką. Po lekkim wstępie przechodzę do konkretów. Pieczone pierożki z nadzieniem z chorizo, pojedyncze wieprzowe żeberka pieczone w ciemnej glazurze, pulpeciki w sosie pomidorowym z dużą ilością warzyw i czosnku. Choć sherry fino daje radę ostrzejszym smakom, rozglądam się za winem gęściejszym

  • W apteczce i w kuchni - domowe miodobranie!

    W apteczce i w kuchni - domowe miodobranie!

    , wspomaga regenerację oraz działa przeciwzapalnie, jednak jak wszystko w nadmiarze może szkodzić. Pamiętajmy zatem o regularności, ale i o umiarze. Autor: Kaja Karwowska http://www.wygodnadieta.pl/ Żeberka pieczone z miodem i warzywami - Tomasz Jakubiak

  • Wyborna wieprzowina

    Wyborna wieprzowina

    Żeberka są pyszne i ze świeżymi i z suszonymi śliwkami. Dodatkowego aromatu nadadzą im gałązki rozmarynu (wystarczą 3-4). Żeberka pieczone nadziewane śliwkami Przepis dla 4 osób 2 kg żeberek wieprzowych (tzw. pasków) 1 kg świeżych śliwek 500 g kwaśnych jabłek 200 g cebuli 8 ząbków czosnku 2 łyżki