Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosół wołowy z szafranem

Autor
A A A
  • Rosół wołowy z szafranem

    Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rosół wołowy z szafranem - składniki:
Rosół wołowy z szafranem - sposób przygotowania: Mięso płuczemy, zalewamy 2 l zimnej wody i dodajemy 1/2 łyżki soli oraz liść laurowy. Włoszczyznę i cebulę obieramy i myjemy, cebulę przekrawamy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa, doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy rosół pod uchyloną pokrywką na bardzo wolnym ogniu około 2 godz. Wyjmujemy mięso, rosół przecedzamy. Aby nabrał aromatu, przyprawiamy go szafranem, solą i pieprzem i ponownie zagotowujemy. Podajemy z pierożkami ravioli lub klopsikami mięsnymi.
Jak uratować zbyt tłusty rosół?