Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki w boczku

Autor
A A A
  • Krewetki w boczku

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krewetki w boczku - składniki:
Krewetki w boczku - sposób przygotowania: Cebulę obieramy, płuczemy, siekamy i smażymy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy ketchup, ocet i cukier, dosmaczamy solą i pieprzem oraz sosem chilli. Gotujemy na małym ogniu 10-15 min, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego sosu wkładamy krewetki i marynujemy ok. 30 min. Plasterki boczku przekrawamy w poprzek na pół. Wyjmujemy krewetki z sosu. Gałązki tymianku kroimy na kawałki. Każdą krewetkę i kawałek gałązki tymianku owijamy boczkiem i przebijamy wykałaczką. Pieczemy po 3-4 min z każdej strony na grillu lub 10 min w piekarniku w temp. 200°C. Podgrzewamy sos (jeśli jest zbyt gęsty, możemy dodać 3-4 łyżki wody). Gorące krewetki podajemy z sosem i pieczywem.
Krewetki w kokosowej panierce