Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z kremem lemon curd na oliwie

Autor
A A A
  • Tarta z kremem lemon curd na oliwie

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z kremem lemon curd na oliwie - składniki:
  • Spód:
  • 2 łyżki migdałów w skórce (podprażonych i wystudzonych)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 60 g schłodzonego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 duże żółtko
  • 3.5 łyżki dobrej jakości oliwy
  • Masa:
  • 3 duże cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 duże jajka + 2 duże żółtka
  • 60 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • 2 łyżki dobrej oliwy
Tarta z kremem lemon curd na oliwie - sposób przygotowania: Robimy spód tarty. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Miksujemy migdały z mąką, cukrem i solą, aż powstanie proszek. Dodajemy masło i miksujemy pulsacyjnie, aż masa zacznie przypominać drobną kruszonkę. Łączymy z żółtkiem i oliwą, miksując do otrzymania gładkiego ciasta. Rozkładamy ciasto na dnie i bokach tortownicy o śr. 22 cm, schładzamy w lodówce 30 min. Następnie pieczemy na środkowej półce przez 13 min i studzimy. W tym czasie robimy masę. Ocieramy skórkę z cytryny, aby otrzymać 1 łyżkę, następnie wyciskamy sok (powinniśmy mieć 3/4 szklanki). Mieszamy skórkę, sok, cukier, mąkę, jajka i żółtka w średnim rondlu. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Gotujemy jeszcze 2 min, zdejmujemy z ognia, łączymy z masłem i oliwą. Wlewamy masę na wystudzony spód i studzimy przynajmniej 2 godziny.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta