Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizaæ

¯urek po ch³opsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 g³os)

¯urek po ch³opsku - sk³adniki:
¯urek po ch³opsku - sposób przygotowania: Robimy zakwas. Do kamiennego garnka wsypujemy m±kê, mieszamy z czê¶ci± przegotowanej wody (o temp. 50°C), dodaj±c posiekany czosnek. Utworzon± papkê rozcieñczamy reszt± ciep³ej wody, obwi±zujemy garnek ¶ciereczk± i pozostawiamy w ciep³ym miejscu na 4-5 dni. Robimy ¿ur. Do gor±cej wody wlewamy 2 szklanki wymieszanego zakwasu i zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkê, sma¿ymy z siekan± cebul±, dodajemy do ¿uru, doprawiamy sol±, majerankiem i pieprzem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Prosty ¿urek w chlebie. Kwa¶ny jak lubisz

Informacje o ¯urek po ch³opsku

  • Jak zrobiæ ¿urek?

    Jak zrobiæ ¿urek?

    ¿urek: ¯urek na zakwasie owsianym ¯urek z pieczon± bia³± kie³bask± ¯urek po ch³opsku ¯urek po tajsku ¯urek wielkanocny Prosty ¿urek w chlebie. Kwa¶ny jak lubisz