Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Steki z polędwicy z sosem czosnkowo-sojowym
Steki z polędwicy z sosem czosnkowo-sojowym - składniki:
Steki z polędwicy z sosem czosnkowo-sojowym - sposób przygotowania:
Robimy sos: czosnek mieszamy z imbirem na desce do krojenia i rozcieramy na pastę, dodając 1,5 łyżeczki cukru. W miseczce mieszamy demi glace, sos sojowy, wino, olej i pozostały cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy obraną i startą cebulę. Sos odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a przed podaniem podgrzewamy.Patelnię grillową rozgrzewamy, tak aby dymiła. Steki przyprawiamy solą i pieprzem. Na płytę wylewamy oliwę i kładziemy na niej steki, smażąc je z każdej strony po 2-2,5 minuty. Zmniejszamy temperaturę pod płytą i kładziemy na mięsie po kawałeczku masła. Smażymy jeszcze przez 1,5 minuty, zdejmujemy z płyty i odstawiamy na 10 minut, przykrywając folią aluminiową. Pozostałe masło topimy w rondelku. Steki układamy na talerzu, każdy skrapiamy masłem. Podajemy resztę masła w jednej miseczce, a sos czosnkowo-sojowy w drugiej. Jedząc, polewamy kawałki mięsa na przemian sosem i masłem.* Jeśli nie kupimy gotowego sosu demi glace, mamy 2 możliwości:, 1. Wariant trudniejszy: gotujemy rosół z cielęciny i włoszczyzny, przecedzamy i odmierzamy 2 litry. Gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zostanie szklanka płynu., 2. Wariant łatwy: używamy gotowego sosu pieczeniowego w proszku.
- Sos:
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki posiekanego imbiru
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki cielęcego sosu demi glace*
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wina ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 cebula
- Mięso:
- 4 (o grubości 2.5 cm tylko środkowa część warkocza) steki z polędwicy wołowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 6 łyżek masła
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki