Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowym - składniki:
  • 1 camembert o wadze 250 g (wybieramy serek w drewnianym pudełeczku
  • np. Coeur de Lion lub Le Rustique)
  • 1 ząbek ( pokrojony w cienkie słupki) czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
Pieczony camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowym - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Wyjmujemy camembert  z pudełka, usuwamy papier, a potem wkładamy serek z powrotem do pudełka. Powierzchnię camemberta kilkakrotnie nakłuwamy wykałaczką, w dziurki wciskamy czosnek. W miseczce mieszamy miód z musztardą i winem, polewamy ser. Układamy (w pudełeczku) na blasze, pieczemy 10 minut. Podajemy z bagietką, którą zanurzamy w stopionym serze.