Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet w galarecie żurawinowej

Autor
A A A
  • Pasztet w galarecie żurawinowej

    Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasztet w galarecie żurawinowej - składniki:
  • 60-70 dag pasztetu w jednym kawałku
  • na 1/2 l galarety 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4-5 g żelatyny
  • 30 dag żurawiny do mięs
  • ok. 2 łyżek cukru
Pasztet w galarecie żurawinowej - sposób przygotowania: Potrzebne nam będzie naczynie, które z każdej strony jest co najmniej o centymetr większe od naszego pasztetu. Aby sprawdzić, ile nam potrzeba galarety, najlepiej jest zawinąć kawałek pasztetu w folię spożywczą, umieścić go w wybranym naczyniu, zalać wodą, tak aby po bokach było po 1 cm przestrzeni, a od góry woda przykrywała pasztet na 2 cm, potem odlać wodę, zmierzyć jej objętość i tyle właśnie zrobić galarety. Zatem - do dzieła! Do wina wsypujemy żelatynę i podgrzewamy, pamiętając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy żurawinę i cukier do smaku. Lekko słodkawa owocowa galareta powinna kontrastować z wyrazistym ostrym pasztetem. Galaretę wlewamy na dno naczynia, ale tylko na wysokość centymetra. Naczynie wstawiamy do zamrażarki na parę minut, aby galareta lekko stężała. Potem kładziemy na niej pasztet, zalewamy go ze wszystkich stron pozostałą galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W pierwszym etapie przyrządzania potrawy należy uważać, by pierwsza warstwa galarety nie zastygła kompletnie, gdyż potem podczas wyjmowania z naczynia ta część może się nie zespolić z resztą dania i odpaść.