Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort bezowy migdałowo-czekoladowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort bezowy migdałowo-czekoladowy - składniki:
Tort bezowy migdałowo-czekoladowy - sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i delikatnie mieszamy z mielonymi migdałami, płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 min na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy z piekarnika, po 5 minutach wykładamy z formy na talerz i studzimy. Śmietankę ubijamy i delikatnie mieszamy z kompotem. Ciasto smarujemy bitą śmietaną, posypujemy płatkami migdałowymi, czekoladą i cukrem pudrem.