Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Marmoladka z marcepanem pistacjowym
Marmoladka z marcepanem pistacjowym - składniki:
Marmoladka z marcepanem pistacjowym - sposób przygotowania:
Zagniatamy marcepan i orzechy, dodając oba alkohole. Czekoladę rozpuszczamy. Gotową masę marcepanową rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i smarujemy cienko rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie, chwytając za papier, odwracamy, tak aby posmarowana część była naszym spodem. Zdejmujemy papier i ponownie smarujemy wierzch czekoladą. Tak przygotowany marcepan układamy na folii aluminiowej i zaginamy jej boki, aby utworzyć rant. Przyrządzamy marmoladkę malinową. Na patelni karmelizujemy cukier. W tym czasie kroimy drobno bazylię i namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Na patelnię powoli wrzucamy maliny oraz bazylię. Miesza-my dalej na ogniu, aż powstałe grudki się rozpuszczą. Studzimy i miksujemy, dodając rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy marmoladkę do 'ramki' z marcepanem i odstawiamy do zastygnięcia. Gotową marmoladkę kroimy na kwadraty. Pozostałą, gęstniejącą już czekoladę, wylewamy na papier pergaminowy i cienko rozsmarowujemy. W momencie krzepnięcia - kroimy czekoladę na kwadraty (takie jak marcepanowe). Zastygniętą czekoladę układamy na porcjach marmoladki.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki