Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marmoladka z marcepanem pistacjowym

Autor
A A A
  • Marmoladka z marcepanem pistacjowym

    Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marmoladka z marcepanem pistacjowym - składniki:
Marmoladka z marcepanem pistacjowym - sposób przygotowania: Zagniatamy marcepan i orzechy, dodając oba alkohole. Czekoladę rozpuszczamy. Gotową masę marcepanową rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i smarujemy cienko rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie, chwytając za papier, odwracamy, tak aby posmarowana część była naszym spodem. Zdejmujemy papier i ponownie smarujemy wierzch czekoladą. Tak przygotowany marcepan układamy na folii aluminiowej i zaginamy jej boki, aby utworzyć rant. Przyrządzamy marmoladkę malinową. Na patelni karmelizujemy cukier. W tym czasie kroimy drobno bazylię i namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Na patelnię powoli wrzucamy maliny oraz bazylię. Miesza-my dalej na ogniu, aż powstałe grudki się rozpuszczą. Studzimy i miksujemy, dodając rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy marmoladkę do 'ramki' z marcepanem i odstawiamy do zastygnięcia. Gotową marmoladkę kroimy na kwadraty. Pozostałą, gęstniejącą już czekoladę, wylewamy na papier pergaminowy i cienko rozsmarowujemy. W momencie krzepnięcia - kroimy czekoladę na kwadraty (takie jak marcepanowe). Zastygniętą czekoladę układamy na porcjach marmoladki.