Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Postna kapusta

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Postna kapusta - składniki:
Postna kapusta - sposób przygotowania: Grzyby zalej wodą i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój, białą poszatkuj. Obie kapusty włóż do garnka, zalej olejem i szklanką wody,  podgrzewaj. Dodaj ziarenka przypraw, czosnek, posiekane grzyby i śliwki suszone. Zamieszaj i duś razem około godziny. Kapustę odstaw na noc, aby ostygła. Następnego dnia podgrzej do zagotowania, delikatnie mieszając, ostudź. Dodaj rodzynki i wino, zagotuj, zamieszaj, ostudź. Kapustę gotuj bez pokrywki, aż sos odparuje i całość zgęstnieje. Najlepsza jest odrobinę przypalona, po kilku dniach odsmażania. Ten 'prawie bigos' jest esencjonalny, kwaśny i słodki jednocześnie.

Informacje o Postna kapusta

  • Zakupowy poradnik, czyli jak kupować, by nie zwariować (przed świętami)

    Zakupowy poradnik, czyli jak kupować, by nie zwariować (przed świętami)

    powinna być elastyczna, zrezygnuj z twardej, pachnącej octem i mocno kwaśnej w smaku. Unikaj również produktów dostępnych w supermarketach, pakowanych w folie, zawierających dużo środków konserwujących, które przedłużają termin ważności. Spróbuj: Postna kapusta z grzybami Słoik ze zdrowiem - domowa

  • Bożonarodzeniowy stół. Pomysł na święta inaczej

    Bożonarodzeniowy stół. Pomysł na święta inaczej

    Wigilięzastajemy potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, takie jak barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybową, postna kapusta z grzybami, pierogi, karp i kutia. Na wigilijnym stole znajdują się dania bezmięsne, a także ryby. Choć w zależności od regionu dania