Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wędzony węgorz z burakami
Wędzony węgorz z burakami - składniki:
Wędzony węgorz z burakami - sposób przygotowania:
Buraki gotujemy na parze i studzimy. Węgorza zanurzamy na 10 min w gorącym wywarze, wyjmujemy, przecedzamy wywar, dodajemy do niego sok z 1 cytryny i parę gałązek kopru. Odstawiamy na parę minut. Wyjmujemy koper, wywar doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę. Cytryny obieramy ze skórki i błon, kroimy w grube plastry, przelewamy wrzątkiem. Robimy lekki syrop z cukru i wody, i smażymy w nim plastry cytryn 10 min. W formę do keksu wlewamy cienką warstwę tężejącego wywaru i wkładamy do lodówki, by zastygł. Wyjmujemy formę i układamy w niej kolejno (między warstwy trzeba dawać nieco galaretki): pokrojone buraki, węgorza, cytrynę, znów węgorza itd. Kończymy warstwą buraków i zalewamy ją galaretką (powinna pokryć całe danie). Wkładamy formę na noc do lodówki. Tuż przed podaniem zanurzamy ją na chwilę w gorącej wodzie, wyjmujemy galaretę i kroimy w plastry. Podajemy z winegretem i śmietaną.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki