Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wędzony węgorz z burakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wędzony węgorz z burakami - składniki:
Wędzony węgorz z burakami - sposób przygotowania: Buraki gotujemy na parze i studzimy. Węgorza zanurzamy na 10 min w gorącym wywarze, wyjmujemy, przecedzamy wywar, dodajemy do niego sok z 1 cytryny i parę gałązek kopru. Odstawiamy na parę minut. Wyjmujemy koper, wywar doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę. Cytryny obieramy ze skórki i błon, kroimy w grube plastry, przelewamy wrzątkiem. Robimy lekki syrop z cukru i wody, i smażymy w nim plastry cytryn 10 min. W formę do keksu wlewamy cienką warstwę tężejącego wywaru i wkładamy do lodówki, by zastygł. Wyjmujemy formę i układamy w niej kolejno (między warstwy trzeba dawać nieco galaretki): pokrojone buraki, węgorza, cytrynę, znów węgorza itd. Kończymy warstwą buraków i zalewamy ją galaretką (powinna pokryć całe danie). Wkładamy formę na noc do lodówki. Tuż przed podaniem zanurzamy ją na chwilę w gorącej wodzie, wyjmujemy galaretę i kroimy w plastry. Podajemy z winegretem i śmietaną.